Katter

Allt om våra fyrbenta vänner

Katter ignorerar sina ägare

Många hävdar att även katten är människans bästa vän, precis som hunden. Det kan stämma att människor har ett kärleksfullt förhållande till katter men faktum är att katterna inte har ett lika bra förhållande till människor. De låter sig i alla fall inte kontrolleras av människor.

551396-gray-cat

Vi har tidigare skrivit ett inlägg om att det är viktigt att ta hand om sina djur om man har skaffat dem och att de behöver åka till veterinären om något hänt dem. Detta är självklart för de flesta och många kattägare skulle förmodligen göra allt i världen för deras katter och katternas välmående. Men katterna bryr sig faktiskt inte om sina ägare lika mycket som många ägare bryr sig om sina katter.

Katter känner igen men ignorerar

I SvD kan man läsa om en japansk studie som visar att tamkatter känner igen sina ägares röster men inte bryr sig om dem. I studien testades 20 katter i sina egna hem och man väntade till att ägaren var bortom synhåll. Sedan spelades tre främlingars röster upp, följt av ägarens och ytterligare en främlings. Alla röster kallade på katterna. Varje katts respons till de olika rösterna analyserades sedan och man tog hänsyn till faktorer som rörelsen av huvud, svans, öron och hur ögonen och tassarna reagerade. Trots att katterna visade större respons och verkade känna igen sina ägares röster valde de alltså att ignorera dem och inte förflytta sig.

Katter har inte blivit kontrollerade

Det resultaten visade var att katter inte aktivt svarar med ett kommunikativt beteende mot sina ägare när de är utom synhåll, även om katterna känner igen ägarnas röster. Anledningen till att katter inte lyder människor lika mycket som till exempel hundar, kan ha att göra med att katter historiskt sett aldrig blivit domesticerade för att lyda order från människor. Hundarna har däremot blivit avlade i tusentalsår för att lyda människans order.